Z10: Karel I van Orléans, hertog van Orléans en Valois

z10-130039_GK-ZUID10_0066_OPGEFRIST
Z10-oud-crop
Z10-76E10_057r_min

 
De kwartieren I en IV met een gouden lelie (fleur de lis) in blauw verwijzen naar Karel van Orléans afstamming van het Franse koningshuis. Bij gebrek aan nageslacht ging de kroon in 1498 over op Karel van Orléans’ zoon Lodewijk, die bekend staat als koning Lodewijk XII.
De kwartieren II en III met de kronkelende slang die een mensenkind verzwelgt of geboren laat worden (Biscione, Vipera of Bissa) staan voor het hertogdom Milaan en de in de vijftiende eeuw over Milaan heersende familie Visconti. Dit wapenfiguur verwijst naar Karel van Orleáns afkomst uit het huis van Visconti: zijn moeder Valentina Visconti was de dochter van de hertog van Milaan.

Bij de slag van Azincourt (Honderdjarige Oorlog) werd deze ridder door Hendrik V, koning van Engeland gevangen genomen. Hij verbleef vele jaren op verschillende locaties in Engeland en ontdekte zijn talent voor Franstalige poëzie. Nadat hij na 25 jaren vrij werd gelaten op aandringen van Philips de Goede (1415-1440), keerde hij zich tegen de Franse koning en verzoende hij zich met het Bourgondische huis. In 1440 werd hij tijdens het 4e kapittel in Sint-Omaars opgenomen in de Orde van het Gulden Vlies.