Aan tafel in stijl

Er werd niet alleen vergaderd op het Binnenhof. Er werd ook uitgebreid gedineerd en gefeest in de Grote Zaal. Want gezamenlijk eten en drinken vormde een belangrijk onderdeel van een kapittel.

In de Grote Zaal werden lange tafels met banken opgesteld. Hoogstwaarschijnlijk zat Filips de Goede als soeverein van de Orde centraal, met de overige ridders aan weerszijden; de gasten aan andere tafels. De tafels waren gedekt met goud- en zilverwerk: goud voor de ridders en zilver voor de overige gasten. Kostbaar vaatwerk werd tentoongesteld om te pronken. Het zoutvat en het tafelschip behoorden tot de belangrijkste objecten.

Wist je dat:
Van al dat goud- en zilverwerk zo goed als niets bewaard bleef? Vroeg of laat werd het in munterijen omgesmolten tot munten. Daarmee konden vervolgens oorlogen worden bekostigd.

Op het Hollandse menu stonden vooral vis, wild en gevogelte. Everzwijnen, zwanen en pauwen waren echte lekkernijen. Producten kwamen of van de eigen boerderij op het Binnenhof, de omringende bossen, de hofvijver en de zee, of werden ingevoerd. Zo kwamen wijn en bier uit Duitsland, Frankrijk en Spanje.

In de keukens, het bakhuis, het vleeshuis (lardier), de spijskamer (tredsoer) en de schenkkamer (buttelarye) op het Binnenhof werden de levensmiddelen bewaard en bereid.