N14: Reinoud II van Brederode, heer van Brederode en Vianen

n14-130039_GK-NOORD14_0044_OPGEFRIST
N14-oud
N14-76E10_060r_min

 
Aanleiding tot het organiseren van het kapittel van 1456 in Den Haag waren de handelingen van Reinoud II van Brederode. Hij had zijn broer Gijsbrecht op de bisschopszetel van Utrecht geholpen, tot ongenoegen van Filips de Goede die zijn eigen bastaardzoon David van Bourgondië als bisschop prefereerde. Gijsbrecht werd met geweld vervangen en er werd een onderzoek naar de rol van Reinoud ingesteld. Daarbij stonden ook Reinouds positie in de strijd tussen de Hoeken en Kabeljauwen en zijn toewijding aan Filips de Goede ter discussie. De heer van Brederode kwam niet uit eigen beweging naar het kapittel Den Haag, maar Filips de Goede liet hem uit Vianen halen door Hendrik II van Borssele van Veere (Z07). Toen Reinoud uiteindelijk zeer verlaat arriveerde, verontschuldigde hij zich en moest een pleidooi als reactie op de aanklacht houden.

Dit wapenbord is niet in alle details correct. De leeuwen in de kwartieren I en IV verwijzen naar de afstamming van het geslacht Brederode van de graven van Holland. Deze Brederode-leeuwen waren oorspronkelijk rood (en niet goud!), blauw getongd en genageld. Op het Haagse wapenbord bleven slechts restanten van een rode glacis bewaard. Rond 1334 werd het Brederode-wapenschild gekwartileerd met het wapen van Valkenburg. De kwartieren II en III tonen de leeuw van Valkenburg, maar niet met de heraldisch juiste dubbele staart. De tong en de nagels van deze leeuw zijn meestal rood of goud, maar blijken op het Haagse wapenbord blauw te zijn.
Het helmteken wordt gevormd door een stier van rood, gehoornd van goud, met om zijn hoofd een band in drie rijen geschaakt van zilver en rood. Enkel de punten van een kroon steken uit boven de band die geschaakt is in de kleuren zilver en rood.