N13: Jan I, hertog van Kleef, graaf van Mark (1419-1481)

n13-130039_GK-NOORD13_0062_OPGEFRIST
N13-oud
N13-76E10_062r_min

 
Het linkerdeel van het schild met in rood een hartschild van zilver en daaroverheen een karbonkel van goud, verwijst naar het graafschap en vanaf 1417 het hertogdom Kleef. Een karbonkel diende op het strijdveld mogelijk als schildversterking, gevormd uit het metalen beslag van de schildknop die als versteviging aan de buitenkant van het houten schild werd bevestigd. De karbonkel wordt in de heraldiek meestal voorgesteld als acht spaken die van een cirkeltje uitgaan en min of meer versierd zijn, zoals in dit geval met leliën aan de toppen. Het figuur wordt ook wel een lelierad genoemd.

Het linkerdeel van het schild met in goud een in drie rijen geschaakte dwarsbalk van zilver en rood, toont het wapen van Van der Mark; de heerlijkheid die vanaf 1444 onder het gezag van Jan I van Kleef viel.

Ook het helmteken met gehoornde stier en zilver-rood geblokte band is een combinatie van elementen afkomstig uit de wapens van beide gebieden. Jan I van Kleef volgde zijn vader Adolf na diens dood in 1448 op als hertog van Kleef en graaf van der Mark.