N09: Jacob van Lalaing, heer van Bugnicourt

n09-130039_GK-NOORD9_0063_OPGEFRIST
N09-oud
N09-76E10_064r_min

 
De wapenschilden van Jacob van Lalaing en zijn oom Simon van Lalaing werden met elkaar verwisseld. Het rode leeuwtje in de ruit linksboven behoort volgens het visuele, historische bronmateriaal toe aan het wapenschild van oom Simon.

Jacob van Lalaing trad toe tot de Orde van het Gulden Vlies tijdens het 8e kapittel in Bergen (Mons) en overleed vóór het 9e kapittel in Den Haag. Hoewel de tekst “trespassé” ontbreekt op het Haagse Gulden-Vliesbord, geeft het ontbreken van het helmteken en de dekkleden en de aanwezigheid van de riem aan dat de ridder reeds overleden was.

Dit was overigens niet de enige vergissing of fout die gemaakt werd in het opschrift van het Haagse Gulden-Vliesbord. Oorspronkelijk stond er “Mesire Jaqŭes de Lalaing, Seignř de Montagŭ”. De originele tekst was door restauraties in het verleden onherkenbaar geworden, maar is sinds de behandeling door SRAL opnieuw leesbaar. Echter, Jacob van Lalaing was heer van Bugnicourt en niet van Montagŭ. Of werden de opschriften van verschillende Haagse Gulden-Vliesborden soms door elkaar gehaald en is er ‘Montaigu’ of ‘Montigny’ bedoeld: Montaigu, naar de heerlijkheid van Jan II van Neufchâtel (N15) of Montigny, naar de heerlijkheid van Jacobs oom Simon van Lalaing (Z14)?